26 feb. 2017

Workshops

Wie welke workshop gaat geven tijdens de Week van het Weven 2017 en wanneer, is bekend!
Voor alle workshops geldt dat ze 's ochtends plaatsvinden in de Houtloods uit Haarlem in het Nederlands Openluchtmuseum.


Overzicht:

Maandag 1 mei: Vilten en weven met Marianne van Luttikhuizen

Weven en vilten is goed te combineren: zo kun je met ongesponnen wol weven, met wollen garens weven en in beide gevallen nadien vilten. Of eerst een lap vilten, die in repen knippen en er dan weer mee weven. Ook is het mogelijk om weefwerk van allerlei materialen te verwerken in vilt. In deze workshop laat Marianne zien dat weefwerk goed te verwerken is in vilt. Met restjes weefwerk en ongesponnen schapenwol, maak je een 3d werkstuk.


Zelf meenemen: rest lapjes weefwerk (alle soorten materiaal zijn mogelijk maar wol werkt heel makkelijk) en een handdoek. Materiaal kosten voor de schapenwol zijn 2,50 per persoon.

Dinsdag 2 mei: Krantenpapier spinnen met Rosemarijn van Dam

Wat normaal gesproken verdwijnt bij het oude papier blijkt prachtig materiaal om mee te spinnen. 
Spinnewielen staan klaar, materiaal is aanwezig.
 

Woensdag 3 mei: Workshop 'verven met Procion' met Anneke Kersten

Verf je eigen schering en strengen met de koud water, reactieve verf Procion. Bepaal zelf de kleuren en de kleurverdeling.

Materiaal en huiswerk vooraf: Neem 1 of 2 witte of lichte scheringen plus 1 of 2 strengen mee: alles bij elkaar maximaal 200 gram garens. Naar eigen keuze kunnen deze van hetzelfde materiaal of juist verschillende garens zijn. Materiaal: katoen, cottolin, tencel, viscose, papier, maar geen synthetische garens en wol!

Thuis vooraf als voorbereiding: neem voldoende water van rond 50 a 60 graden en los 50 gram soda per liter op. Leg de scheringen en strengen een half uur in het water met soda, wring ze uit (niet uitspoelen). Laat ze drogen, voorzie elke onderdeel met een voor jou herkenbaar, wat dikkere draad, en neem de scheringen en strengen mee naar de workshop. Materiaal kosten: € 4,00 per persoon.


Donderdag  4 mei: workshop Blokprinting met Marleen Jongen


Een (hand)geweven stof op een eenvoudige wijze een andere uitstraling geven d.m.v. drukken met een houten blok of stempel. 

Meenemen: stukken of resten (hand) geweven stof in lichtere  kleuren. De stof mag niet te dik zijn. Pitjes katoen is ook prima. De stof moet wel van te voren goed uitgewassen zijn. Materiaal kosten: € 4,00 per persoon.

Vrijdag 5 mei: Workshop Sashiko / Boro Stitching en Sakiori weven met Maaike Gottschal
Sashiko is een Japanse reparatie / recycle techniek uit de 17e eeuw. Deze platte stiktechniek is ontwikkeld vanuit de Japanse arbeidersklasse in de 17e eeuw. De techniek is ontwikkeld om kleding en textiel te beschermen of te herstellen. Door het aanbrengen van extra lappen en veel steken wordt de stof steviger en warmer. In de workshop krijg je meer achtergrond informatie over de techniek. Je probeert steken uit en repareert je eigen jeans en tekent op stof een modern sashiko patroon om te borduren. De borduurtechniek op eigen weefsel toepassen kan ook in de workshop. Voorbeelden van de technieken kan je  vinden op: https://nl.pinterest.com/textielfabrique/boro-sashiko-technique/
Materiaal kosten; € 5,00 per persoon (naald, borduurgaren en lapjes). Meenemen: Je kan eigen lapjes meenemen of een kapotte jeans.
 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen